maanantaina, toukokuuta 08, 2006

Metsä-Lapissa suojelemattomia erämaita - Kartat netissä retkeilijöiden avuksi

Suomessa on säästynyt suojelualueiden ulkopuolella vielä laajoja, lähes täysin luonnontilaisia erämaisia alueita. Ympäristöjärjestöjen tuore raportti esittelee kahdeksan valtion omistamaa ja Metsähallituksen hakkuiden uhkaamaa aluetta Metsä-Lapissa. Kohteiden pinta-ala on yhteensä tuhat neliökilometriä, josta metsämaata on noin kolmannes. Loppuosa koostuu tuntureista, soista ja kitumaista.

Alueiden erityisarvoja ovat niiden lähes täydellinen luonnontila, yhtenäisyys ja erämaisuus. Ne on kuitenkin luokiteltu talousmetsiksi, joita on mahdollista hakata. Alueilta löydettiin tuhansia uhanalaisten eliölajien esiintymiä, joukossa jopa yksi tieteelle ennestään tuntematon laji.

Metsä-Lapin erämaat ovat jääneet väliinputoajiksi virallisia suojelupäätöksiä ja selvityksiä tehtäessä. 1990-luvulla ne rajattiin pois vanhojen metsien suojeluohjelman tutkimuksista. Ne jäivät ulos myös viimeisimmästä, helmikuussa Metsähallituksen julkistamasta vanhojen metsien suojelupäätöksestä.

Raportin nettisivuilla voi tutustua paitsi raporttiin, myös alueisiin runsaan kuva-aineiston avulla. Netistä voi myös tulostaa kohteiden karttoja. Järjestöt toivovat retkeilijöiden kiinnostuvan näistä upeista retkikohteista.