torstaina, huhtikuuta 13, 2006

3 000 000 hehtaaria öljypalmuviljelmiä Borneolle?

Maan ystävien tuore raportti kertoo öljypalmun viljelyn laajenemisen aiheuttamista ongelmista Indonesiassa ja sen yhteyksistä Eurooppaan. Raportissa viitataan suunnitelmiin raivata 3 miljoonaa hehtaaria öljypalmuviljelmiä sademetsien keskelle Borneon saarelle, Malesian rajalle. YK:n biodiversiteettikokouksessa maaliskuun lopulla Brasilian Curitibassa Indonesia julisti, että tämä paljon kansainvälistä hälyä aiheuttanut projekti olisi haudattu, mutta ilmeisesti näin ei ole.

Palmuöljyn tuotannolla, erityisesti palmuöljyviljelmillä, on paljon kielteisiä seurauksia. Sademetsien raivaus öljypalmuviljelmien tieltä on yksi merkittävimpiä metsätuhon syitä – jo miljoonia hehtaareja sademetsää on hävitetty öljypalmujen tieltä, suuri osa laittomasti. Sademetsien kadosta kärsivät niin luonnon monimuotoisuus kuin metsistä osin elantonsa saava väestökin. Uusia viljelmiä raivattaessa kasvillisuus usein laittomasti kulotetaan, mikä johtaa laajalle leviäviin savuhaittoihin ja jopa hallitsemattomiin metsäpaloihin.

Palmuöljy on maailman tärkein teollinen rasva, jota käytetään esimerkiksi saippuoissa ja einesten valmistuksessa. Palmuöljyn tuotannosta ja kaupasta noin 85 % on Indonesian ja Malesian hallussa. Palmuöljyn käytön ennustetaan kaksinkertaistuvan seuraavan 20 vuoden aikana.

Suomi käyttää toistaiseksi vain vähäisiä määriä palmuöljyä. Palmuöljyn energiakäyttö on kuitenkin muuttamassa tilannetta. Neste Oil suunnittelee käyttävänsä palmuöljyä biodieselin pääasiallisena raaka-aineena uudessa jalostamossaan.

- Euroopan maiden ei pitäisi nostaa palmuöljyn tuontimääriä ennen kuin ympäristö- ja sosiaaliset kysymykset on ratkaistu, sanoo Anne Van Schaik Hollannin Maan ystävistä.