maanantaina, huhtikuuta 10, 2006

Puutarhahuonekalut - Pala sademetsää patiolla?

Suuri osa Suomessa myytävistä puutarhakalusteista on valmistettu trooppisista puulajeista, joiden suosiminen nopeuttaa sademetsien tuhoutumista sekä aiheuttaa sosiaalisia ja muita ekologisia ongelmia, muistuttaa Maan ystävien ja Luonto-Liiton puutarhahuonekalukampanja.

Monet ulkokalusteisiin käytettävistä puulajeista ovat uhanalaisia ja vaarassa hävitä sukupuuttoon hakkuiden - ja siten myös huonekalubisneksen - takia. Myös muun trooppisen puun käyttö voi olla ongelmallista, sillä hakkuissa tuhoutuu muiden uhanalaisten metsälajien elinympäristöjä. Sademetsien hakkuut tuhoavat myös usein alkuperäiskansojen asuinmaita ja vaikeuttavat perinteisten elinkeinojen harjoittamista. Puutarhahuonekaluteollisuuden käyttämä trooppinen puu on suurelta osin laittomasti hakattua. Esimerkiksi Indonesiassa jopa 70 % puusta on kaadettu laittomasti.

Trooppisiin puulajeihin voi törmätä muissakin yhteyksissä. Sisäkalusteet, työtasot, puulattiat, ikkunanpuitteet ja ovet ovat esimerkkejä tuotteista, joissa trooppisesta puista valmistettuja tuotteita on markkinoilla. Eräissä erikoistuotteissa (esim. soittimissa ja veneissä) trooppisilla puulajeilla on merkittävä markkinaosuus.