torstaina, huhtikuuta 06, 2006

UPM, Stora Enso & Metsäliitto jälleen epäiltynä kartellista

Kilpailuvirasto epäilee UPM:n, Stora Enson ja Metsäliiton osallistuneen kiellettyyn kartelliin raakapuun hankinnassa. Tiettävästi kysymys on koko maata ja kaikkia puutavaralajeja koskevasta kartelliepäilystä, uutisoi Helsingin Sanomat.

UPM, Stora Enso ja Metsäliitto ovat Suomen suurimmat puunostajat ja ne ostavat kaksi kolmasosaa tukeista ja sata prosenttia kuitupuusta. Yksin Stora Enso ostaa lähes puolet Suomen valtion metsistä tulevasta puusta. Suomen valtio on Stora Enson suurin yksittäinen omistaja. Osuuskunta Metsäliiton muodostavat 131 000 suomalaista metsänomistajaa.

Kartellissa puunostajat säätelevät kilpailua siten, että myyjät eli metsänomistajat saavat puistaan huonomman hinnan kuin aidon kilpailun olosuhteissa.

Kartellitutkimukset alkoivat toukokuussa 2004, kun UPM otti yhteyttä Kilpailuvirastoon. Lain mukaan kartellin jäsen voi vapautua kokonaan kilpailunrikkomusmaksusta, jos se mm. antaa kartellista tietoja virastolle ennen kuin virasto on saanut tiedot muuta kautta. Laki tuli voimaan 1.5.2004, ja UPM:n yhteydenotto tehtiin sen jälkeen heti ensimmäisenä arkipäivänä.

Metsäliitto, UPM ja Stora Enso saivat sakkoja puukartellista Mikkelin seudulla 1993-1997.