maanantaina, huhtikuuta 03, 2006

Malahvia: Luonnonsuojelijat protestoivat hakkuita vastaan

Luonnonsuojelijat osoittavat mieltään valtion liikelaitos Metsähallituksen "tutkimushakkuita" vastaan Suomussalmen Malahviassa.

Metsähallituksen mukaan tutkimushakkuilla "jäljitellään metsäpaloa ja myrskyä". Metsähallitus ei kuitenkaan selitä, miten puuston poistaminen hakkuissa jäljittelee myrskyä ja metsäpaloja. Luonnossa ei tiettävästi ole myrskyjä jotka poistaisivat puolet puusta satojen kilometrien päähän sellutehtaalle. Metsäpaloissa ei myöskään poistu puuta, vaan se jää palaneksi puuksi metsään. Juuri palanut puu on tärkeää uhanalaisille lajeille.

- Luonnontila ei parane, kun tällaisia nykymuotoiselta metsätaloustoiminnalta säästyneitä vanhoja metsiä hakataan monitoimikoneella ja puut viedään pois, sanoo Olli Manninen Luonto-Liiton metsäryhmästä.

- Keräämällämme yli sadan nimen adressilla metsien rauhoittamiseksi ei ole vaikutusta. Metsähallitus on tehnyt laajoja aukkohakkuita Malahvian läheisillä retkeilyreiteillä, ja nyt hakataan jo suojelualueellakin, paheksuu alueen lähellä asuva Pentti Kinnunen.

- Ennallistamiselle olisi todellinen tarve luonnontilansa menettäneissä talousmetsissä, joita on joka puolella Malahvian ympärillä. Hakkuilla pilattuja alueita on myös Malahvian Natura-alueella, mutta Metsähallitus hakkaa nyt niiden viereisiä, arvokkaita metsiä, sanoo Greenpeacen metsävastaava Matti Liimatainen.