torstaina, huhtikuuta 20, 2006

Sumatran suosademetsät vaarassa tuhoutua

Ainutlaatuinen ekosysteemi Indonesiassa täytyy suojella metsänhakkuilta ja paperiteollisuudelta, vaativat ympäristöjärjestöt Jikalahari, CAPPA, ROBIN WOOD sekä Indonesian, Suomen ja Britannian Maan ystävät.

Yksi maailman suurimmista suosademetsistä on vaarassa tuhoutua täysin. Uhkana ovat paperiyhtiöiden APP:n ja APRILin laajat metsien hakkuut. APRIL on suomalaisperäisen metsäyhtiön UPM:n pitkäaikainen selluntoimittaja ja liikekumppani. Yhdessä APRIL ja APP ovat tuhonneet jo miljoona hehtaaria sademetsää hankkiessaan puuta sellunsa raaka-aineeksi ja raivatessaan metsää puuviljelmiensä tieltä.

Indonesiaan kuuluvan Sumatran saaren alavien alueiden sademetsät ovat lähes täysin kadonneet. Suurimpia jäljellä olevia alueita on Riaun maakunnassa sijaitseva Kamparin niemimaa, jonka suosademetsät kattavat vielä yli 400 000 ha. Alue on sumatrantiikerin ja monien muiden uhanalaisten lajien tärkeä elinalue. Suosademetsien häviämisestä aiheutuu ilmakehään niin suuria hiilipäästöjä, että ne voivat tehdä tyhjäksi aikomukset hidastaa ilmastonmuutosta.

- Kamparin niemimaan suosademetsät täytyy julistaa suojelualueiksi niitä uhkaavien hakkuiden ja teollisuuden suunnitelmien pysäyttämiseksi. Suojelualueita tulee hoitaa täydessä yhteistyössä paikallisyhteisöjen ja alkuperäiskansojen kanssa, toteaa
Rully Syumanda, Indonesian Maan ystävien metsäkampanjoitsija.

Ympäristöjärjestöt vaativat loppua sademetsien raivaamiselle selluntuotantoa varten.
- Niin kauan kun APRIL ja APP jatkavat sademetsien avohakkuita, yhtiöiden, hallitusten ja kansalaisjärjestöjen tulee jäädyttää suhteensa tähän yhtiöön, sanoo
Otto Miettinen, Suomen Maan ystävien metsävastaava.

Lisätietoa Sumatran sademetsistä: