tiistaina, huhtikuuta 25, 2006

Virtain Riponeva: Kuukkelimetsän puolustajat oikeudessa

Orivedellä käsitellään tänään oikeudessa syytteitä kuukkelimetsää puolustaneita luonnonsuojelijoita vastaan.

Metsähallitus avohakkasi syystalvella 2004 iäkkäitä havupuuvaltaisia sekametsiä Etelä-Suomessa häviämisvaarassa olevan kuukkelin pesimäalueella Virroilla. Luonnonsuojelijat osoittivat mieltä hakkuita vastaan paikan päällä.

Kuukkeli on paikkauskollinen vanhojen metsien ja korpimetsien lintulaji. Se on Suomen eteläpuoliskolla alueellisesti uhanalainen, Pirkanmaalla se on äärimmäisen uhanalainen. Uhanalaistumisen syynä on kuukkelille sopivien elinympäristöjen tuhoutuminen ja pirstoutuminen tehometsätalouden hakkuissa.

- Hakkuut olivat mielestämme luonnonsuojelulain vastaisia. Lain vaatimus lajien suotuisasta suojelun tasosta edellyttää, ettei minkään lajin luontaista levinneisyysaluetta tahallisesti pienennetä. Metsähallituksen hakkuut vaaransivat kuukkelin esiintymisen koko Pirkanmaalla, sanoo Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja Juho Kytömäki.

Etelä-Suomen metsistä on alle kaksi prosenttia. Viime syksynä eduskunnalle luovutetussa kansalaisvetoomuksessa yli 110 000 suomalaista vaati lisää metsien suojelua Etelä-Suomeen.