torstaina, huhtikuuta 27, 2006

Varo sademetsäpuuta puutarhakalusteissa

Varo sademetsäpuuta puutarhakalusteissa, suosi eurooppalaista, neuvovat Luonto-Liitto ja Maan ystävät kuluttajia. Suuri osa kaupoissa myytävistä "kovapuusta" valmistetuista kalusteista on peräisin Kaakkois-Aasiasta, jossa hakkuut hävittävät sademetsiä ja valtaosa puusta hakataan laittomasti ja salakuljetetaan maailmanmarkkinoille.

Järjestöt suosittelevat, että kuluttajat eivät ostaisi sademetsäpuusta valmistettuja tuotteita. Eurooppalaisista puulajeista kuten männystä tai saarnesta valmistetut tuotteet ovat suositeltavin vaihtoehto kalusteiden hankkimista harkitsevalle. Järjestöt kannustavat kuluttajia kyselemään ja antamaan palautetta kauppiaille eettisesti kestävistä tuotteista.


Kaikki tropiikista tuleva puu ei ole peräisin sademetsistä, vaan osa, kuten kumipuu, akaasia ja eukalyptus, on peräisin viljelmiltä. Nämä puulajit ovat parempi vaihtoehto kuin sademetsäpuut, vaikka niihinkin voi liittyä metsien raivausta tai maakiistoja paikallisväestön ja viljelmäyhtiöiden välillä. Tiikki (teak) voi olla peräisin Burman sotilasjuntan hakkaamista luonnonmetsistä, eikä senkään käyttöä voi tällöin suositella.

- Sademetsien häviäminen on kaikkia suomalaisia koskettava ongelma. Sademetsäystävällinen kuluttaja jättää sademetsäpuun kaupan hyllylle. Mikäli kauppias ei osaa kertoa kovapuusta valmistetun tuotteen oikeaa puulajia ja alkuperää, kannattaa tuote jättää ostamatta, toteaa Niko Humalisto, Luonto-Liiton tropiikkikampanjan koordinaattori.


Järjestöt ovat uudistaneet kuluttajia ja kauppiaita palvelemaan perustetun verkkosivustonsa "Tropiikin puutarhahuonekalut - pala sademetsää patiolla?". Sivuilta löytyy mm. alkuperätietoja trooppisista puulajeista ja niiden uhanalaisuudesta sekä osto-ohjeita.