torstaina, huhtikuuta 27, 2006

Kuukkeleille julkisuutta

Ympäristöjärjestöt julkaisivat tänään tietopaketin "Pirkanmaan ja lähialueiden kuukkelit – Metsiemme peruslajista uhanalaiseksi harvinaisuudeksi". Julkaisussa kerrotaan Etelä-Suomen kuukkelitilanteesta sekä lajin biologiasta ja hälyttävän taantumisen syistä sekä kuukkelin suojelutyöstä Pirkanmaalla.

Kansanedustaja Oras Tynkkynen jätti tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen kuukkelin suojelun edistämisestä Etelä-Suomen valtion mailla. Tynkkynen muistuttaa kysymyksessään, että Suomen perustuslain mukaan vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta kuuluu kaikille.

Kuukkeli on pohjoisen havumetsävyöhykkeen peruslaji, joka on aiemmin elänyt koko Suomessa etelärannikkoa myöten. Ihmisen toiminnan vuoksi se on joutunut väistymään maassamme yhä pohjoisemmaksi. Eteläisimmistä maakunnista kuukkeli on nyt tyystin hävinnyt. Laji on luokiteltu alueellisesti uhanalaiseksi maan eteläpuoliskossa ja Pohjanmaalla.

- Metsähallitus on toistuvasti avohakannut Virtain kuukkelimetsiä, vaikka Etelä-Suomen kuukkelikato, metsien alhainen suojelutaso ja ennen kaikkea kuukkelin pesintä alueella on heillä hyvin tiedossa, kertoo Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja Juho Kytömäki.

Pirkanmaan ja lähialueiden kuukkelit –julkaisuun on kuviaan antanut mm. luontokuvaaja Hannu Siitonen. Hän korostaa kuukkelin merkitystä luonnonsuojelullisesti arvokkaan metsän indikaattorilajina:
- Jos metsäalueella elää kuukkeli, elää siellä myös paljon muuta vaateliasta metsälajistoa.

Julkaisun tuottamista ovat tukeneet Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys, Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri, Suomen luonnonsuojeluliitto, BirdLife Suomi, Luonto-Liitto ja Greenpeace.