torstaina, maaliskuuta 29, 2007

Stora Enson yhtiökokous 29.3.07

Stora Enso Oyj / Hallitus
Kanavaranta 1
Helsinki

VAATIMUS ASIAN KÄSITTELYSTÄ YHTIÖKOKOUKSESSA

Luonnon monimuotoisuuden ja monikäytön kunnioittaminen puunhankinnassa

Metsähallitus hakkaa luonnontilaisia vanhoja metsiä Lapissa huolimatta siitä, että osana kansainvälisiä luonnon monimuotoisuuden suojelusopimuksia Suomen valtio on sitoutunut sekä suojelemaan laajat luonnontilaiset alueet, että pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen EU:n Countdown 2010 -hankkeessa. Koska Suomen valtio on kykenemätön kantamaan vastuutaan ja edes pitämään omia lupauksiaan, tarvitaan kyseisten alueiden puuta käyttävän teollisuuden vastuuta.

Osakeyhtiölain 5. luvun 5. pykälän nojalla vaadimme, että StoraEnso Oyj:n (Y-tunnus 1039050-8) seuraavassa varsinaisessa tai ylimääräisessä yhtiökokouksessa käsitellään kokouskutsussa erikseen mainittava vaatimuksemme:

- Valtion vanhojen metsien hakkuut tuhoavat kansainvälisin sopimuksin suojeltua luonnon monimuotoisuutta sekä loukkaavat poroelinkeinon lainsäädännöllä ja ihmisoikeussopimuksilla suojattua asemaa poronhoitolaissa määritellyllä erityisesti poronhoitoa varten tarkoitetulla alueella ja saamelaisten kotiseutualueella. Hakkuut tuhoavat kansainvälisesti uhanalaisia elinympäristöjä ja aiheuttavat haittaa poronhoitotyölle ja matkailulle, sekä lisäävät näiden elinkeinon kustannuksia. Esitämme, että StoraEnso Oyj ei enää hanki puuta Suomen valtion liikelaitos Metsähallitukselta niiltä tarkasti rajatuilta metsäalueilta saamelaisten kotiseutualueella Inarissa, jotka ovat poroelinkeinon erityisen arvokkaina laidunmetsinä pitämiä alueita, sekä ympäristöjärjestöjen Metsä-Lapin suojelemattomat metsäerämaat -raportissa esitellyiltä ikimetsäalueilta Sodankylässä, Kittilässä, Sallassa ja Savukoskella. Kyseiset luonnon monimuotoisuudelle ja monikäytölle tärkeät alueet on Inarissa rajattu kartoille Inarin paliskuntien toimesta vuonna 2004 ja liitetty mm. paliskuntien maa- ja metsätalousministeriölle antamaan lausuntoon selvitysmies Saarelan esityksestä sekä toimitettu erikseen StoraEnsolle. Metsä-Lapissa luonnonsuojelulle ja monikäytölle arvokkaat alueet on kuvattu ympäristöjärjestöjen 5.5.2006 julkaisemassa Metsä-Lapin suojelemattomat metsäerämaat -raportissa (www.forestinfo.fi/metsalappi).

Helsingissä 10.1.2007

Osakkeenomistajat

Matti Liimatainen
Annina Käppi
Matti Ikonen

---